Suosittua musiikkia Suomessa

Suomalaisten musiikkimaku poikkeaa ehkä hieman esimerkiksi Länsi-Eurooppalaisesta. Usein sanotaan, että meillä suositaan mollia ja melankoliaa. Rock-musiikissakin on monta erilaista tyylisuuntaa eli genreä, ja jotkin niistä ovat ”iloisempia” eli kulkevat duurissa.

Tällaisia ovat usein esimerkiksi Reggae ja Karibialainen rytmikäs musiikkia, tosin poikkeuksia löytyy huomattavan paljon ja esimerkiksi takavuosien megahitti Lambada on mollikappale. Myös aivan alkuaikojen rock 1950-luvulla oli useimmiten duurivoittoista. Myös tanssi- ja Discomusiikissa suositaan paljon duuria. Sen sijaan melodinen rock, proge ja varsinkin Heavy Metal kulkee useimmiten mollissa. Heavy on aika oikeastaan aika melankolista musiikkia, ja ehkä juuri tästä syystä niin suosittua meillä.

Toinen tärkeä trendi suomalaisessa musiikissa on suomenkielisyys. Tämä on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana syntynyt suuntaus, sillä vielä 70- ka 80-luvuilla oli huomattava osa suomalaisesta musiikista englanninkielistä. Toki nykyäänkin suomalaisen musiikin vientijyrät useimmiten esittävä kappaleensa englanniksi, mutta kotimaahan suunnattu musiikki on lähes poikkeuksetta suomenkielistä.

Tämä on johtanut myös siihen, että sanoituksilla on entistä tärkeämpi osuus musiikissa, ja usein tuntuu, että ihmiset kuuntelevatkin lähinnä juuri sanoja, ei välttämättä niinkään itse musiikkia. Kevyempi iskelmämusiikki – toinen suosittu musiikkilaji – on tästä juuri hyvä esimerkki, sillä sanoitukset ovat kieltämättä usein varsin onnistuneita ja puhuttelevia. Joskus tuntuu, että Suomessa tehdään kaikkein parhaimmat laulujen tekstit. Tämä tietysti on hieman kotiinpäin vievä näkemys, ja hyviä lyriikoita tehdään varmasta joka maassa.