Suomi ja Euroviisut

Suomi ei kuulu Euroviisujen suuriin menestyjämaihin. Toisaalta Suomi on ollut kilpailussa mukana jo vuodesta 1961 alkaen, jolloin Laila Kinnunen esitti kappaleen Valoa Ikkunassa. Sen jälkeen olemme aina toisinaan ottaneet ihan hyviä sijoituksia.

Parhaimpia näistä ovat v. 1973 Tom-Tom-Tom, jonka esitti Marion Rung, 1975 Pihasoittajien irlantilaisvaikutteinen Viulu-Ukko, ja pari vuotta myöhemmin 1977 esitti Monica Aspelund kappaleen Lapponia. Tätä kappaletta monet pitävät edelleenkin kaikkien aikojen parhaimpana suomalaisena viisuedustajana, ja oli aikanaan suuri pettymys kun kappale ei kilpaillutkaan voitosta.

Se sijoittui kyllä ihan mukavasti ollen 10. kun kilpailijamaita oli 18. 80-luvulla Suomi sai vielä muutaman kohtuullisen sijoituksen, ja vuonna 1989 sijoittui Anneli Saaristo sjialle 7 osallistujamaiden määrän ollessa jo 22. Tätä voidaan pitää siihen asti Suomen parhaana saavutuksena. 1990-luvulta alkaen oli Suomen viisutaival taas varsin synkkää aina 2000-luvun puolelle asti.

1990-luvulla kilpailuun osallistuvien maiden määrä lisääntyi huomattavasti, koska aikaisemmat ns. Itä-Blokin maat tulivat nyt ensi kertaa mukaan Euroviisuihin. Kilpailussa jouduttiin tekemään alkukarsintoja: jotta varsinaisen finaalin osanottajamäärä saataisiin pysymään kohtuullisena otettiin käyttöön semi-finaali-tyyppinen systeemi. Suomen kohtalona oli usein karsiutua semi-finaalivaiheessa. Varsinaisessa finaalissakaan ei useinkaan tullut kummoisempaa menestystä.

Mutta vuonna 2006 tapahtui kuitenkin jotain sellaista, mihin eivät vedonlyöntitoimistotkaan olleet halunneet uskoa: Suomen Lordi voitti Euroviisut kappaleella Hard Rock Hallelujah. Voitti vieläpä täysin ylivoimaisesti keräten siihen astisen viisuhistorian suurimman pistesaldon. Kyseessä olikin sitten suomalaisten kansanjuhla: jotakin samanlaista kuin mitä ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruutemme sai aikaan vuonna 1995. Rovaniemen kaupunki, mistä Lordi tulee, nimesi jopa kadun Lordin Euroviisuvoin kunniaksi. Lordin voitto tuntui varmasti kaksi kertaa paremmalta niistä onnekkaista, jotka olivat lyöneet vetoa Suomen voiton puolesta Betssonissa. Euroviisut ovat yksi kohde, jonka puolesta voi lyödä vetoa. Betssonin kertoimien seuraaminen onkin yksi hyvä tapa spekuloida mahdollisella voittajalla, sillä yleensä voittajasuosikeilla on pienimmät kertoimet. Parhaitan tienaa se, joka lyö vetoa sellaisen laulajan puolesta, jonka voittoon useimmat eivät usko, mutta joka sitten kuitenkin voittaa.

Viime vuonna Suomi menestyi usean kehnomman vuoden jälkeen taas pitkästä aikaa ihan hyvin kun Softengine esitti kappaleensa Something Better. Yhtye sijoittui lopulta sijalle 11, kun kokonaiskilpailussa oli mukana peräti 37 maata, ja näinollen kyseessä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras sijoitus. Jäämme odottamaan uusia kilpailuja ja toivotaan Suomelle hyvää menestystä jatkossa!